Екваториална Гвинея потвърди още осем случая на силно заразната марбургска хеморагична

...
Екваториална Гвинея потвърди още осем случая на силно заразната марбургска хеморагична
Коментари Харесай

Марбургска треска плъзна в Екваториална Гвинея

Екваториална Гвинея удостовери още осем случая на мощно заразната марбургска хеморагична тресчица - смъртоносно заболяване, против което няма позволена ваксина или лекуване, оповестява Българска телеграфна агенция.

Световната здравна организация (СЗО) заяви през днешния ден, че с това доказаните случаи в страната от възникването на огнището в средата на февруари, стават девет, а хипотетичните - 20.

В момента са известни две огнища на марбургска тресчица на африканския континент. Тази седмица Танзания заяви за осем случая на болестта, като петима от инфектираните са умряли, измежду тях и един здравен служащ.

" Нашият екип по геномика на патогените ще секвенира проби от двете места и ще види дали има връзка сред двете огнища ", съобщи пред публицисти през днешния ден шефът на африканските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите Ахмед Огуел. Той съобщи, че резултатите се чака да станат известни до края на седмицата.

СЗО заяви, че от осемте случая в Екваториална Гвинея два са в провинция Кие Нтем, четири - в провинция Литорал и два - в Южната централна провинция, като всички тези провинции граничат с Камерун и Габон.

" Районите, в които са регистрирани случаите, са на разстояние към 150 км един от различен, което допуска по-широко разпространяване на вируса ", обявиха от организацията на Организация на обединените нации.

Подобно на вируса на ебола, марбургският вирус произлиза от прилепи и се популяризира сред хората посредством непосредствен контакт с телесни течности на инфектирани или посредством инфектирани повърхности, като да вземем за пример чаршафи. Без лекуване, марбургската тресчица може да има приключи със гибел при до 88 % от заболелите.

По данни на СЗО в предишното огнища на марбургска тресчица и обособени случаи са регистрирани в Ангола, Конго, Кения, Южна Африка, Уганда и Гана.

Редкият вирус е разпознат за първи път през 1967 година след едновременната поява на няколко огнища в лаборатории в Марбург (Германия) и Белград (Сърбия). Починали са седем души, които били изложени на вируса, до момента в който правили проучвания върху маймуни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР